Centre de documentació històrica de La Garriga

Slide 3
Slide 2
Slide 1

baner-garriga-llac.jpg       baner-garriga-la-solfa.jpg

 

La Guerra Civil a la Garriga, 1936-1939. Dietari d'Antoni Bulbena-Tosell

El Dietari de la Guerra Civil a la Garriga, d’Antoni Bulbena, és la continuació de les memòries del mateix autor, que ell va titular Records d’un barceloní octogenari. De fet, la primera part del Dietari, la corresponent a l’any 1936, forma part d’aquelles memòries.

El dietari que teniu a les vostres mans és un important document del lingüista, traductor i editor Antoni Bulbena i Tosell que retrata el seus dies a la Garriga, on es va
refugiar durant la guerra, i on va morir, el 1940. Ho feu a la seva casa del carrer Calàbria número 30.

Antoni Bulbena va ser un intel·lectual de la Renaixença catalana conegut, reconegut i recordat per la traducció i edició de molts clàssics, entre d'altres la primera traducció al català del Quixot, de Cervantes. Des de la seva casa d’estiueig de la Garriga, va escriure les seves memòries i aquest Dietari, on relata les seves vivències, les seves opinions i les informacions que recollia sobre la Guerra Civil, especialment a la Garriga.

Per tant, des de la seva visió i conviccions catalanistes i conservadores, el dietari és un testimoni únic de tot allò viscut al poble durant el conflicte i immediatament després de l’ocupació franquista del febrer de 1939. L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de la Garriga posa a les vostres mans un document excepcional sobre aquest episodi de la nostra història, que ha marcat l’evolució del nostre país i la memòria i els records de molta gent.

L'edició ha anat a càrrec de Jordi Serra i Massansalvador, a qui hem d'agrair la seva feina, entusiasme i col·laboració constant. Així mateix, l'Ajuntament agraeix la col·laboració i bona predisposició de la família d'Antoni Bulbena, i la participació al projecte de la historiadora Elisenda Barbé, amb un pròleg per contextualitzar històricament aquest període a la Garriga.

Autor
Antoni Bulbena-Tosell (autor), Jordi Serra i Massansalvador (ed.)
Any
2023
Fitxers adjunts