Centre de documentació històrica de La Garriga

Slide 3
Slide 2
Slide 1

baner-garriga-llac.jpg       baner-garriga-la-solfa.jpg

 

La Solfa des de dins. Els secrets del paper perforat per Victoria

El present treball recull part de les recerques a l’entorn de l’activitat de l’editorial Victoria i la seva fàbrica de rotlles de pianola. L’objectiu és documentar un episodi d’altíssim interès històric i cultural que, malgrat disposar d’un cert reconeixement local, no ha transcendit en la mesura que hom consideraria desitjable.

La documentació sobre Rollos Musicales Victoria, empresa pionera en la fabricació de rotlles a la Península Ibèrica, ofereix un punt de vista privilegiat per radiografiar el fenomen tant des de la perspectiva de la producció com del consum i la recepció musical durant les tres primeres dècades del segle XX. L’estudi exhaustiu del Fons Blancafort, conservat a la Biblioteca de Catalunya, ha permès conèixer certs detalls tècnics i informacions inèdites sobre els mètodes de producció de l’empresa garriguenca.

Per altra banda, l’estudi dels seus catàlegs ens farà abordar interessants qüestions relacionades amb la recepció musical d’una època en què el rotlle de pianola era el suport sonor dominant, abans que el disc i la ràdio en prenguessin el monopoli. Si bé Victoria no va ser l’única empresa catalana dedicada al negoci de la pianola, sí que fou l’única que produí rotlles propis i també la que ha deixat, amb molta diferència, més material per a l’estudi.

L’abast comercial de l’empresa de la Garriga fou tal que permet establir interessants connexions entre l’àmbit internacional i el local. Des d’una perspectiva de mercat, Victoria fou capaç de crear un producte d’alta qualitat i d’assumir una tecnologia innovadora amb uns recursos que, com veurem, són força limitats si els comparem amb els de les grans multinacionals de l’època.

Com si es tractés de la punta d’un iceberg, la documentació de l’empresa de la Garriga ens ha posat rere la pista d’un relat sorprenent, poc conegut i que, per tant, cal reivindicar de manera decidida.

 

 

Autor
Jordi Roquer González
Any
2017
Fitxers adjunts